Θωράκιση της δημόσιας υγείας;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Κυβέρνηση ήρθε να επιβεβαιώσει και νομοθετικά την έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών περί επιβεβλημένης από τις «συνθήκες» λήψης μέτρων επείγοντα χαρακτήρα για την περαιτέρω «θωράκιση» της δημόσιας υγείας. Δεν πρέπει να λησμονούμε βέβαια πως χαρακτηριστικό δείγμα κυβερνητικής πολιτικής στον χώρο της υγείας είναι άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε, ή πιο στοχευμένα «να λέμε απλά για να πούμε». Γιατί ταυτόχρονα με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, πετύχαμε να εκτοπίσουμε περισσότερους από 2.700 συναδέλφους μας από τους χώρους εργασίας κατ’ εφαρμογή της κύρωσης για υποχρεωτική αναστολή εργασίας.

Αν λοιπόν εκ του αποτελέσματος καταφέραμε να «θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία», τότε σίγουρα ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου οι συνάδελφοι μας φτάνουν και περισσεύουν για να υποστηρίξουν ένα τόσο πολύπαθο πυλώνα της κρατικής αρμοδιότητας. Φαίνεται μάλλον οι νομοθετημένες κυρώσεις για το μη (πλήρως) εμβολιασμένο προσωπικό να θεσπίστηκαν «ελαφρά τη καρδία»· η υποχρεωτική απομάκρυνση ενός τόσο σημαντικού αριθμού συναδέλφων από τις δημόσιες δομές υγείας έρχεται να πλήξει ακόμη πιο βαθιά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων μας, να εντείνει τον διχασμό μεταξύ μας και να εκτοξεύσει δίχως προηγούμενο την καθημερινή κόπωση όσων μένουν στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό που οι ίδιοι οι κυβερνώντες θέλησαν να δημιουργήσουν.

Διότι, μέχρι και σήμερα, οι εξαγγελίες για διορθωτικές παρεμβάσεις με ευκαιριακές έκτακτες προσλήψεις προς αντικατάσταση των κενών θέσεων παρέμειναν λόγια και διθυραμβικά δελτία τύπου. Το νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να μείνει όρθιο το οικοδόμημα της δημόσιας υγείας, υπάρχει τεράστια πίεση στη διαμόρφωση των προγραμμάτων, με ακόμη πιο αυξημένο φόρτο εργασίας και συχνότητα στις βάρδιες, που δημιουργεί νέες εστίες κινδύνου για λάθη και παραλείψεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων. Αυτός που ζημιώνεται τελικά είναι το ίδιο το σύστημα υγείας μας και η ποιοτική παροχή υπηρεσιών μοιάζει πλέον όνειρο, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Από τα τέλη του 2021 και έπειτα αναμένουμε ένα μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων συναδέλφων μας, που αποχωρούν αφήνοντας πίσω τους ακόμη περισσότερα κενά, για την κάλυψη των οποίων δεν υπάρχει μέχρι και αυτή τη στιγμή ουδεμία πρόνοια, παρά μόνο ευχολόγια. Κάποιοι αρκούνται να επαναλαμβάνουν το αφήγημα των «μόνιμων» προσλήψεων, για τις οποίες δεν έχουμε απτές αποδείξεις.


Οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων εκπέμπουν SOS! Έχουμε ανάγκη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υγεία, η πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και όχι τα διορθωτικά – τιμωρητικά μέτρα αποτελούν τη λύση απέναντι στην απειλή κατάρρευσης του Ε.Σ.Υ.


Γρ. Τύπου ΠαΣΟΝοΠ