Στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλάνε για σκοινί…

«Στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλάνε για σκοινί…»

Με αφορμή την τοποθέτηση από του βήματος του Κοινοβουλίου, του Βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ κου Κ. Μαραβέγια αναφορικά με τις ευθύνες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για την εικόνα διάλυσης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, η Ομοσπονδία μας επιθυμεί να επισημάνει τα κάτωθι:

Καλωσορίζουμε – έστω και καθυστερημένα – τον Βουλευτή κο Μαραβέγια στη σκληρή, Ελληνική πραγματικότητα!

Η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζεται στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, δεν αποτελεί καινοφανές περιστατικό, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αιφνιδιάζει κανέναν. Η Ομοσπονδία μας άλλωστε, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου διαχρονικά, σε όλες ανεξαιρέτως τις Πολιτικές ηγεσίες αναφορικά με τις συνθήκες επικινδυνότητας και υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών λόγω της υποστελέχωσης, χωρίς – δυστυχώς – ανταπόκριση από κανέναν!

Θυμίζουμε, ότι η Ομοσπονδία μας ήταν η πρώτη που προέβη σε καταλήψεις του Υπουργείου Υγείας το 2007, το 2008 και το 2009, τόσο επί Αβραμόπουλου όσο και επί Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και αργότερα το 2016 και 2017 επί Ξανθού και Πολάκη με βασικό αίτημα τις προσλήψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού… Ωστόσο η Ελληνική Πολιτεία και τότε, την περίοδο που όλοι «δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα» εκτροχιάζοντας τον Κρατικό προϋπολογισμό, την περίοδο των μνημονίων που ακολούθησε αλλά και τώρα, υπό τις ασφυκτικές συνθήκες που η πανδημία δημιούργησε, αποφάσισε να το ρισκάρει…   

Αξιότιμε κε Μαραβέγια,

Σε περίπτωση που σας διαφεύγει, στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 3 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 7,5/1000… Δηλαδή, λιγότεροι από τους μισούς, κι αυτό με ευθύνη του Πολιτικού Συστήματος, μέρος του οποίου αποτελείτε κι εσείς!

Στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι νοσηλευτές θεωρούνται Δημόσιοι υπάλληλοι με την ευρεία έννοια και υπόκεινται στις γενικές διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα καθώς και στο κοινό πλαίσιο αξιολόγησης ως σαν να ασκούν Δημόσια Διοίκηση,  χωρίς να αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα του ρόλου και του έργου τους. Και αυτό, παρά τις επανειλημμένες περί του αντιθέτου εισηγήσεις μας για δημιουργία Ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού, με ξεχωριστά κριτήρια πρόσληψης, αξιολόγησης και εξέλιξης για το σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού τόσο στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως κι αν αυτό κατά καιρούς ονομάζεται…. κι αυτό με ευθύνη του Πολιτικού Συστήματος, μέρος του οποίου αποτελείτε κι εσείς!


Στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν υφίστανται σύγχρονα οργανογράμματα που να περιγράφουν τις πραγματικές ανάγκες και τις θέσεις προς πλήρωση, τα προσόντα αλλά και τα καθήκοντα των εργαζομένων σε αυτές (job description, job qualification & job specification). Ως εκ τούτου, όλοι κάνουν λίγο απ’ όλα, «για το καλό του ασθενή»… κι αυτό με ευθύνη του Πολιτικού Συστήματος, μέρος του οποίου αποτελείτε κι εσείς!

Στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας η έννοια του επαγγελματικού management είναι «απαγορευμένη», καθότι οι θέσεις ευθύνης διαχρονικά κατανέμονται με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Ως εκ τούτου, στη θέση των Διοικητών των Νοσοκομείων είναι πιθανότερο να συναντήσετε κάποιον απόστρατο κομματικό σας φίλο ή κάποιον αποτυχημένο πολιτευτή παρά κάποιο καταρτισμένο στέλεχος, και αυτό για να «βγάλει την υποχρέωση» το Πολιτικό Σύστημα,  μέρος του οποίου αποτελείτε κι εσείς!

Αξιότιμε κε Μαραβέγια!

Καλοί και κακοί επαγγελματίες υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Και αυτό συμβαίνει παντού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπως θα γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, καθώς εκεί αποφασίσατε να λάβετε την ακαδημαϊκή σας εκπαίδευση σύμφωνα με το βιογραφικό σας. Ωστόσο, επιστρέψατε στα πάτρια για να ασχοληθείτε με τα κοινά. Αυτό, ουδόλως σας απαλλάσσει, ούτε δικαιολογεί άγνοια εκ μέρους σας για τις χρόνιες παθογένειες του συντεχνιακού και πελατειακού Κράτους που κι εσείς σήμερα υπηρετείτε.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε πριν ασκήσετε ξανά κριτική   να προβείτε στην αυτοκριτική σας, καθώς εσείς και οι επιλογές σας ως Πολιτικοί ταγοί ευθύνεστε πρωτίστως για την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επιτέλους, κε Μαραβέγια, εδώ και 2 χρόνια εσείς Κυβερνάτε… Αναλάβετε τις ευθύνες σας, ή άλλως, παραιτηθείτε!