ΠαΣΟΝοΠ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ κα Μίνα Γκάγκα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ κα Μίνα Γκάγκα

Σε μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση συμμετείχαν σήμερα 24/02/2022 μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας  ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού, κος Γεώργιος Τσόλας, η Αντιπρόεδρος κα Ελένη Πέτρακα και η Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας κα Θωμαή Ασλάνογλου, με την Αναπλ. Υπουργό κα Μίνα Γκάγκα.

Στην προγραμματισμένη συνάντηση τέθηκαν από πλευράς της Ομοσπονδίας μας θέματα που αφορούν τη Νοσηλευτική Κοινότητα διαχρονικά όπως τη δραματική νοσηλευτική υποστελέχωση, τα πλεονεκτήματα σύστασης ενός Ενιαίου Επαγγελματικού Κλάδου (ειδικό μισθολόγιο, ασφαλείς αναλογίες Νοσηλευτών/ ασθενών). Κίνητρα να επιλέγουν οι συνάδελφοι το επάγγελμα ώστε να μειωθεί το φαινόμενο brain drain.

Τη συζήτηση ακολούθως απασχόλησε η πρόταση μας για αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις Πανεπιστημιακές Νοσηλευτικές Σχολές καθώς το επάγγελμα ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο και μόνο για τις χρόνιες παθήσεις είναι υπό … εξαφάνιση.

To μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης Νοσηλευτικού προσωπικού σε συνάρτηση με νέες προσλήψεις αλλά και μονιμοποίηση με διαφανείς διαδικασίες στους Επικουρικούς ήταν ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση καθώς και την ανάγκη να γνωρίζει η Πολιτεία ακριβώς τον αριθμό αποχωρησάντων και νεοεισερχόμενων καθώς συνήθως το πρόσημο είναι, εάν όχι το ίδιο, τότε αρνητικό, σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ακολούθησε ενημέρωση από πλευράς του Υπουργείου ειδικά για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους αλλά και το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Η Αναπλ. Υπουργός ανέφερε πώς απολύτως γνωρίζει τι γίνεται. Τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που είναι κατασκευασμένα με την παραδοσιακή μέθοδο θεωρεί ότι θα πείσουν εκείνους που έχουν αναστολές για mrna εμβόλια, όμως σε καμία περίπτωση δε δέχεται ως Επιστήμονας το επιχείρημα κατά της υποχρεωτικότητας.

Αναφορές έγιναν για τα περιστατικά βίας που λαμβάνουν χώρα στις κλινικές των νοσοκομείων με αφορμή την αναφορά που έφτασε στην Ομοσπονδία μας από νοσοκομείο της 2ης ΥΠΕ, καθώς και την πρόταση να τεθεί ως προτεραιότητα η ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και να υπάρχουν κυρώσεις τέτοιες κεντρικά από την Πολιτεία που να αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα.

Για το γεγονός ότι έως σήμερα «αχαρακτήριστες» παραμένουν οι μέρες τις 25/01 και 26/01 από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων για το Νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται αποκλειστικά στο εμβολιαστικό κέντρο εντός της νοσοκομειακής δομής ήταν ένα ακόμα θέμα συζήτησης για το πώς θα λυθεί αυτό το θέμα με την κα Γκάγκα να απαντά ότι για τα νοσοκομεία ήταν απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν ήταν οι συγκεκριμένες ημέρες αργίας όμως για αυτή την ιδιαιτερότητα θα το δει προσωπικά και με τη νομική υπηρεσία.

Για το θέμα των ΒΑΕ, η κα Γκάγκα ανέφερε ότι είναι απολύτως κατανοητό από το Υπουργείο αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ότι ναι μεν μπορούν να διορθωθούν καταστάσεις που προωθούν την υγιεινή και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, εντούτοις και η ίδια ως μέλος της Διεπιστημονικής ομάδας αναγνωρίζει ότι ο τρόπος εργασίας, το κυλιόμενο ωράριο και οι βραδινές βάρδιες υποχρεώνουν την Πολιτεία να αντιμετωπίσει την Επαγγελματική Νοσηλευτική ομάδα στο σύνολό της, με ειδικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Κλάδο η Αναπλ. Υπουργός και ως γιατρός πρωτίστως στο ΕΣΥ αναγνωρίζει καθολικά  τον ρόλο και τις υπερβάσεις όλων των επαγγελματιών  και είναι στόχος η εύρεση μιας λύσης δίκαιης και με βάση τη λογική αναγνωρίζοντας πλήρως τη συνεισφορά των Δε Βοηθών Νοσηλευτών αφού ο Επαγγελματικός Κλάδος αφορά εργασιακά ζητήματα και όχι εκπαιδευτικά όπως συμφώνησαν και οι δύο πλευρές.

Η Αναπλ. Υπουργός μας ενημέρωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή στοιχείων που αφορούν ανάγκες στελέχωσης, με σύγχρονους όρους όπως στα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη όμως περισσότερα στοιχεία θα μπορεί να μοιραστεί μαζί μας το επόμενο δίμηνο καθώς στις άμεσες προθέσεις είναι και οι αλλαγές των Οργανισμών καθώς σε πολλά νοσοκομεία υπάρχει το πρόβλημα της ανισοκατανομής του νοσηλευτικού προσωπικού ακόμα και σε κλινικές εντός της ίδιας ή και άλλης δομής.