Παρέμβαση για την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για 25-26-01-2022

Διευκρινήσεις σχετικά με το χαρακτηρισμό της ημέρας λόγω μη προσέλευσης εργαζομένων νοσηλευτών σε εμβολιαστικό κέντρο εντός νοσοκομειακής δομής , τις ημέρες 25/01 & 26/01 εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τη δυσαρμονία που έχει προκύψει σχετικά με τη μη προσέλευση των Νοσηλευτών στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν εντός των νοσοκομείων λόγω κεντρικής απόφασης της Κυβέρνησης να ανασταλεί η λειτουργία τους την Τρίτη 25/01 και η Τετάρτη 26/01 εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων .

Βεβαίως και η απόφαση της αργίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν αφορά τις δημόσιες δομές υγείας, όπως συμβαίνει σε όλες τις επίσημες αργίες όπου οι δομές υγείας λειτουργούν κανονικά και με προσωπικό ασφαλείας.

Στην είδηση της αναστολής των εμβολιασμών τις δύο άνωθεν ημερομηνίες και λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, το νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολείται στο Εμβολιαστικό Κέντρο κλήθηκε να μην προσέλθει στην υπηρεσία του (να μην γίνουν επιπλέον άσκοπες μετακινήσεις για την αποφυγή τραυματισμών) χωρίς να επηρεάζει αυτή η απόφαση τη λειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων που είχε ήδη διασφαλιστεί προσωπικό τόσο για τη λειτουργία τους όσο και για την εξυπηρέτηση των Πολιτών.

Εχουμε ενημερωθεί ότι και σε άλλες νοσοκομειακές δομές, επιχειρείται εάν δεν έχει γίνει ήδη να  χαρακτηριστεί η μέρα ως υποχρεωτικό ρεπό ή ως υποχρεωτική  κανονική άδεια σε μια προσπάθεια ερμηνείας του νόμου, διαταράσσοντας έτσι την προσωπική διαχείριση που καθένας θέλει να κάνει με τον ελεύθερο του χρόνο.   

                                                                         
Παρακαλούμε για την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου όπου θα αποσαφηνίζεται:

  1. Πώς εν δυνάμει μπορεί να χαρακτηριστεί η ημέρα μη εργασίας στους Νοσηλευτές που είχαν βάρδια 25/01 & 26/01 καθώς οι Νοσηλευτές κλήθηκαν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία λόγω της Υπουργικής Απόφασης αναστολής λειτουργίας των Εμβολιαστικών Κέντρων και κατά συνέπεια και εκείνων εντός του χώρου του νοσοκομείου.
  2. Πώς εν δυνάμει μπορεί να χαρακτηριστεί η ημέρα όπου υπάλληλος ανεξάρτητα σε ποιο τμήμα εργάζεται δε μπόρεσε να προσέλθει στο χώρο εργασίας
  3. Πώς θα αποζημιωθούν Νοσηλευτές που κάλυψαν σε κλινικές 2 ή και 3 βάρδιες προκειμένου να καλύψουν τα κενά λόγω αδυναμίας προσέλευσης συναδέλφων.


Ευγενικά υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι ανάλογο ρεπό/αργία κακοκαιρίας δόθηκε σε ανάλογη καιρική συνθήκη όπου και πάλι ήταν αδύνατη η πρόσβαση εκ του αποτελέσματος στο χώρο εργασίας.

Ευελπιστούμε στην συνεργασία σας


Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Για  το ΔΣ     

H  Πρόεδρος

Πέτρακα Ελένη

 

Η  Γραμματέας

Μαγαλιού Φρίντα Βάϊα