Παγκόσμια Ημέρα “Υγείας για όλους”

Οι αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης απαξίωσης του ΕΣΥ και των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας φροντίδας στη δημόσια υγεία,  αναδεικνύονται από τα συνδικαλιστικά κινήματα και της συλλογικότητες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της 7ης Απριλίου, για την “Παγκόσμια Ημέρα Υγείας”.

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (Πα.Σ.Ο.Νο.Π) συμμετέχει στις δράσεις τονίζοντας τη βασική προτεραιότητα της δωρεάν, δημόσιας και ποιοτικής υγείας για όλους.

Η Πα.Σ.Ο.Νο.Π υπενθυμίζει πως για ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς ανισότητες, προϋπόθεση είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας καθώς και η άρση των ανισοτήτων μέσα στο ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η θεσμοθέτηση ενός ειδικού επαγγελματικού νοσηλευτικού κλάδου που θα ορίζει της ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών / ασθενών, άρα ποιοτικότερους όρους νοσηλείας, αποτελεί πάγιο αίτημα της Πα.Σ.Ο.Νο.Π.

Το αίτημα για ένα σύστημα δημόσιας, δωρεάν φροντίδας υγείας ικανό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε πανδημία και που δεν θα θεωρεί την Υγεία ως εμπόρευμα αλλά ως κοινωνικό αγαθό, διατυπώνεται στη σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα Υγείας».  Απαιτούμε να επενδυθούν περισσότερη οικονομικοί πόροι, να προωθηθεί η παροχή ανθρωποκεντρικής φροντίδας και η προαγωγή υγείας με ποιοτικότερη φροντίδα για όλους σε βέλτιστες συνθήκες εργασίας.