Επισφαλής η λειτουργία της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν Δράμας

Το Νοσοκομείο της Δράμας από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα με τις 250 κλίνες του προσφέρει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες του στους πολίτες του νομού Δράμας και των όμορων περιοχών καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη του μεγάλου όγκου περιστατικών.

Εν τούτοις, η Νοσηλευτική Υπηρεσία του, είναι σημαντικά υποστελεχωμένη, έχοντας σήμερα 76 κενές θέσεις μόνιμου Νοσηλευτικού Προσωπικού 7 θέσεις Μαιών 1 θέση επισκεπτών υγείας 14 θέσεις τραυματιοφορέων βοηθών θαλάμου.

Γνωρίζετε ασφαλώς, ότι κατά τον τελευταίο χρόνο στο Γ.Ν Δράμας μετά από οχλήσεις και καταγγελίες από εργαζόμενους του νοσοκομείου για τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με το κυκλικό ωράριο, έχουν γίνει επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας του νομού και έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην διοίκηση του. Μάλιστα, εκκρεμεί και η εφαρμογή απόφασης για ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων.

Ως εργαζόμενοι, γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει προσπάθειές από την διοίκηση του νοσοκομείου για ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό μέσω συμβάσεων, και σε μόνιμο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ.

Το υπάρχον Νοσηλευτικό Προσωπικό στο Γ.Ν Δράμας έχει μέσο όρο ηλικίας τα 52 έτη, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας (25 και άνω). Επίσης υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι με χρόνια νοσήματα και μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες.

Επιπλέον, τα οφειλόμενα ρεπό και οι κανονικές άδειες ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 100 ημέρες ανά άτομο. Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι λόγω της τραγικής έλλειψης σε προσωπικό, οι Νοσηλευτές αναγκάζονται να εργαστούν δύο και τρεις φορές εβδομαδιαίως σε νυχτερινή βάρδια, και σε κάποια νοσηλευτικά τμήματα με ένα νοσηλευτή σε νυχτερινή βάρδια, καταλαβαίνουμε ότι ο βαθμός επισφάλειας, τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών, καθίσταται ανησυχητικά υψηλός.

Η υπο-στελέχωση σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας και γενικότερα στα δημόσια νοσοκομεία είναι παράγοντας μη εφαρμογής της νομοθεσίας κυκλικού ωραρίου διαχρονικά.

Ένα ακόμα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αυτό που έχει προκύψει εσχάτως, με την ψήφιση του καθηκοντολογίου για τους Νοσηλευτές ΠΕ, ΤΕ και τους ΔΕ βοηθούς Νοσηλευτών. Για παράδειγμα, στο Γ.Ν Δράμας, πλέον του 50% του Νοσηλευτικού Προσωπικού ανήκει στην κατηγορία των ΔΕ βοηθών Νοσηλευτών. Αυτό σημαίνει ότι βάσει του προαναφερθέντος καθηκοντολογίου, σε όλες τις βάρδιες είναι αδύνατον να υπάρχει υπεύθυνος ΠΕ ή ΤΕ Νοσηλευτής.

Με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό ότι το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, βρίσκεται εν γένει σε μια συνεχή κατάσταση επαγγελματικής και ψυχικής εξουθένωσης κάτι που αντικατοπτρίζει και την άρνηση νέων συναδέλφων να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ αναφορικά με τη στελέχωση των δομών του ΕΣΥ σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι σταθερά στις τρεις τελευταίες θέσεις τα τελευταία χρόνια, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα ότι υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να ανατρέψει τη ζοφερή αυτή εικόνα.

Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι η ενδυνάμωση και η ενίσχυση του ΕΣΥ με παράλληλη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του με δωρεάν πρόσβαση για όλους, είναι μονόδρομος.

Ειδικότερα όμως, όσον αφορά στο νοσοκομείο της Δράμας, απαιτούνται άμεσα μέτρα από την πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προαναφερθείσα επισφαλής λειτουργία της Νοσηλευτικής του Υπηρεσίας, με γενναίες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού.

                                                                             Για το Δ/Σ

                                           Ο Πρόεδρος                                        Η Γραμματέας

                                     Σιρλαντζής Ιάκωβος                     Κρικοπούλου Κωνσταντίνα