Άμεση απόσυρση της εγκυκλίου για τη «Λειτουργία ΜΕΘ Ενηλίκων-Παίδων»

Με έκπληξη είδαμε στις 23 του Φλεβάρη  την έκδοση Εγκυκλίου με θέμα τη «Λειτουργία Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων-Παίδων» με την οποία καθορίζονται άκαμπτες προβλέψεις σχετικά με τη στελέχωση και την λειτουργία των ΜΕΘ (Αριθμ. πρωτ.: Γ2α/οικ.11525).

Στο «έχοντας υπόψη» της εν θέματι εγκυκλίου, διακρίνουμε την υπ΄ αριθμόν 2 απόφαση της 300ης/25-11-2022 Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας από 25/11/22, στην οποία βέβαια συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΝΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, που όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, μιας και επί σειρά ετών αναπαύονται στα γραφεία τους, μην έχοντας καμία επίγνωση της καθημερινής μάχης του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας.

Η εγκύκλιος αυτή, εκτός από εξοργιστικά πρόχειρη, είναι και τοις πράγμασιν ανεφάρμοστη μιας και η κ. Υφυπουργός συμβουλεύτηκε για μια ακόμα φορά λάθος ανθρώπους, μετά τα περιβόητα «καθηκοντολόγια» του Αυγούστου του 2022 που είναι επίσης ανεφάρμοστα στην πράξη.

Η αναφορά στην εγκύκλιο για την ύπαρξη πλέον, «ειδικευμένων νοσηλευτών» ΜΕΘ , είναι πέρα για πέρα ατυχής, μιας και όσοι νοσηλευτές ολοκλήρωσαν την εν λόγω ειδικότητα κινδυνεύουν να βρεθούν στο ταμείο ανεργίας περιμένοντας τις βραδυέλικτες διαδικασίες του κρατικού μηχανισμού και την απροθυμία της κυβέρνησης να ενισχύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας λοιπόν, για να λύσει το μείζον πρόβλημα της έλλειψης σωστά στελεχωμένων κλινών ΜΕΘ πανελληνίως, πρέπει να προβεί σε γενναίες προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και να εγκαταλείψει τα ημίμετρα και τις αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις προεκλογικού χαρακτήρα.

Οφείλει δε, να ενστερνιστεί τους διεθνείς κανόνες και δείκτες στελέχωσης και όχι να πειραματίζεται διατυπώνοντας αριθμούς νοσηλευτών ανά κλίνη κατά το δοκούν, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Για παράδειγμα, οι οριζόμενοι «τρεις» νοσηλευτές ανά κλίνη, είναι  λάθος μιας και διεθνώς ο σωστός αριθμός για να λειτουργήσει εύρυθμα μια μονάδα εντατικής θεραπείας, είναι τέσσερις νοσηλευτές ανά κλίνη (όπως άλλωστε ορίζεται και στην 256η συνεδρίαση ολομέλειας του ΚΕΣΥ 24/6/2016 και η οποία αγνοήθηκε για προφανείς λόγους…).

 Με λίγα λόγια, ενώ η κ. Γκάγκα εμφανίζεται να επιθυμεί την εισαγωγή επιστημονικών μεθόδων αναφορικά με τη λειτουργία των ΜΕΘ, γρήγορα εγκαταλείπει την προσπάθεια υποκύπτοντας στην αμείλικτη πραγματικότητα και ενστερνιζόμενη κατ’ ουσία την παραδοχή της καχεξίας και της εγκατάλειψης του ΕΣΥ, όπως έπραξε και ο πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής, όταν επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, εκστομίζοντας το παροιμιώδες λογικό άλμα, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν αποδείξεις για την αύξηση της θνησιμότητας στους εκτός ΜΕΘ ασθενείς…….

Εν κατακλείδι, η ΠΑΣΟΝΟΠ εκπροσωπώντας το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, θεωρεί αυτονόητη την απόσυρση της εν λόγω εγκυκλίου και την ταυτόχρονη έναρξη ενός αληθινού διαλόγου της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με πραγματικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, που δεν θα έχουν ως μόνο τους μέλημα να φωτογραφηθούν με τους υπουργούς, αλλά θα γνωρίζουν καλά τα διεθνώς ισχύοντα.

Μέχρι τότε, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η επισφάλεια της λειτουργίας των νοσηλευτικών δομών της χώρας ολοένα και αυξάνεται…